Kaksosäidit katsomassa Tuplana

tuplana

Kansallisteatterin Lavaklubilla oli torstai-iltana 20.10. sekä lavalla että katsomossa kaksosäitejä. Lisäksi toki yleisössä paljastui istuvan myös kaksosia, niiden isovanhempia ja isiäkin…Näyttelijä Marjaana Maijalalla ja Johanna Kokolla on molemmilla kaksoset, 2,5- ja 5,5-vuotiaat. Kansallisteatterin johtaja pyysi näytteleviä tuplaäitejä kirjoittamaan meidän muiden kaksosten kanssa tekemisissä olevien iloksi, ja omaksitunnoksi, näytelmän.

Kirsi Liimataisen ohjaama tarina kertoo sekä äidin että lapsen näkökulmasta, millaista on arki kaksosuudessa odotusajasta kaksossisaren kuolemaan. Jokainen löytää tarinasta jotain, mitä peilata omaan arkeensa, vaikkei kaksosia lähipiirissä olisikaan. Eniten tarina kuitenkin koskettaa henkilöitä, joilla on juuri omat kaksoset tai kaksossisarus vierellään.

Millaista oli odotusaikana, kun vatsa vain kasvoi ja kasvoi, ja ulkopuoliset huomauttelivat jo sen koosta tai sanoivat osanottonsa tuplavahingosta. Miten arki oli karua alkumetreillä, kun päivät ja yöt olivat loputonta lastenhoitoa täynnä vain kotona: syöttämistä, likapyykkiä, vaippoja, ruokaa, kakkaa, itkua, imetystä, räkää, korvatulehduksia,… Lapset taistelevat tilasta ja huomiosta ja äitinä et tiedä, miten jaat huomion molemmille tasapuolisesti, sallit yksilöllisyyden, hyväksyvät kaiken samanlaisuuden ja kaksin kappalein, etsit erilaisuutta. Löytävätkö lapset oman paikkansa yhteiskunnasta ja kuinka kiinni toisissaan he ovat vielä aikuisenakin?

Kaksoslasten keskinäinen suhde on yleensä aivan omaa luokkaansa ja se tulee ilmi hyvin myös näytelmässä. Miten paljon toista inhotaankaan, mutta vielä enemmän rakastetaan. Halutaan jakaa kaikki sisaren kanssa, mutta ollaan silti mustasukkaisia aivan kaikesta, mitä toisella on. Suhde vanhempiin, poika- ja tyttöystävät ja yleensä omat kaverit, ulkonäkö, koulumenestys, harrastukset, kummitädit, aikuisena sitten vanhemmista välittäminen ja huolehtiminen… Kumpi kuolee ensimmäisenä ja kumpi joutuu senkin kärsimään sitten yksin! Mistä vain saa riidanaiheen rakennettua kaksosten kesken. Koska niin paljon rakastetaan sitä toista puolikasta.

Tuplana-näytelmä todella herätti ajatuksia kaksosuudesta – ei vain äidin, vaan myös kaksoslapsen omasta näkökulmasta.
Jäljellä olevat näytökset Helsingin Kansallisteatterissa ovat 25.10. ja lisänäytökset 1.11., 14.1., 18.1. ja 24.1. Vielä ehdit siis sinäkin – suosittelen! Suunnitelmissa on myös lähteä kiertueelle muihin Suomen teatteri- ja kaksoskaupunkeihin lähitulevaisuudessa.