Ilahduttavan opettavainen FIFA 22

Electronic Artsin julkaisema ja kehittämä FIFA 21 on ollut meillä viime kesän jalkapallon EM-kisoista lähtien aktiivisessa käytössä, ja sen vaikutukset myös reaalimaailman jalkapallokiinnostukseen ovat olleet valtaisat. Pelin kautta tutuksi tulleet hyödylliset pelaajaharjoitteet ovat olleet käytössä lähikentällä ja erilaisia taitoharhautuksia on toistettu ilostuttavan ahkerasti olohuoneessakin. 

Lokakuun alussa julkaistu FIFA 22 tuo kotistadioneille uuden hypermotion-teknologiansa ansiosta entistä realistisemman näköiset pelaajat, sulavammat animaatiot ja tasapainotetumman hyökkäys-puolustus -pelin, jossa bottipelaajia ei enää ohitetakaan vain muutamalla tatinpyöräytyksellä. Monipuolisen pelin mukana pääsee tutustumaan yli 17 000:een pelaajaan yli 700:sta tiimistä, ja tokihan oikeita pelaajia on scoutattu myös netin kautta ja kyseisten herrojen viikko- ja vuosipalkat ovat tiedossa. Lajin isojen nimien ohella tutuksi on tullut liuta vasta uransa alussa olevia lupauksia.  

Perus Kick off -matsien lisäksi pelaaja pääsee Career moden kautta etenemään itserakentamallaan hahmolla pukuhuoneen perältä huippujoukkueiden tähtipelaajaksi tai kaikkien kunnioittamaksi valmentajaksi. Kenties odotettuimpana uutuutena mukana on Create a club, jossa voi luoda oman joukkueen pelaajapaitoineen, stadioineen ja kannustushuutoineen päivineen. Virtuaalinen valmentajaura näyttää opettaneen lapsille niin rahankäyttöä, järjestelytaitoa kuin aikatauluttamistakin – varsin hyödyllisiä taitoja siis. 

Ultimate Team -muodossa availlaan keräilykorttien tapaisia paketteja, joista saa pelaajia ja stadioneiden kustomointimahdollisuuksia. Paketteja voi myös ostaa pelirahalla (joita saa pelatuista otteluista, suoritetuista tehtävistä tai oikealla rahalla). Pakettien kautta koostetuilla tiimeillä voi pelata joko botteja tai oikeita pelaajia vastaan. 

FIFA on siitäkin suotuisa peli, että sitä voi pelata sekä yksin että useampi pelaaja samaan aikaan. Netin välityksellä (ja Playstation+ -kuukausimaksulla) pelatuissa Pro Clubs -otteluissa jopa jokaisella pikselipelaajalla voi olla oma ohjaajansa.    

Edellisen vuoden versioon verrattuna valikkojärjestelmä ja suurin osa ohjausyhdistelmistä on pysynyt luonnollisesti ennallaan. Menut ovat selkeän värikoodauksensa ansiosta myös varsin havainnollistavat.

Väkivallattomana pelinä FIFA 22 soveltuu perheen pienemmillekin, jotka oppinevat ohjailun kultaisen taidon usein vanhempiaan nopeammin. Mikäli virtuaaliviheriöille ei ole astunut jalallaan kertaakaan, ei hätää, tutoriaalivalmentaja opastaa pelikuvioihin askel kerrallaan.