Lukemista lapsille

“Minusta tulee insinööri” (Kustannus Mäkelä, 2021) 
“Minusta tulee tutkija” (Kustannus Mäkelä, 2020) 
Shini Somara, Catherine Coe 

Kuvitus: Nadja Sarell 
Suomennos: Terhi Leskinen  

Kun Robin tiputtaa tekemänsä savimaljakon vahingossa maahan ja se menee pirstaileiksi, pojan täytyy keksiä äidilleen uusi syntymäpäivälahja. Matkallaan kaupungin halki Robin huomaa myös muita mielenkiintoisia asioita, jotka vaativat selitystä. Miksi puut vaihtavat väriä? Miksi rannalla tuoksuu suolaiselta? Ja miksei jäätelöä kannata syödä ylenmäärin? Onneksi Robinin äiti on biologi ja tietää paljon asioita. Ja onneksi myös Robinista voi tulla tutkija. 

Saran mummi taas on insinööri ja hänkin tietää paljon. Mummi tietää muun muassa, miten hissi ja liukuportaat toimivat, mikä on Wifi ja kuinka lentokoneet pysyvät ilmassa. Mummi kertoo, että insinöörin tärkein ominaisuus on periksiantamattomuus. Ratkaisu löytyy usein yrityksen ja erehdyksen kautta.      

Tekniikan tohtori Shini Somaran kirjoittamat kirjat innostavat nuoria lukijoitaan pysymään uteliaina, esittämään kysymyksiä ja etsimään ratkaisuja. Nadja Sarellin väri- ja kuvakylläiset sivut kutsuvat osaltaan tutkimaan kiperiä kysymyksiä – ja keksimään niitä lisää. 

Tuutikki Tolonen:  “Agnes ja unien avain” (WSOY, 2020) 
“Agnes ja huvilan salaisuus” (WSOY, 2021) 
Kuvittanut Kati Vuorento

11-vuotias Agnes muuttaa äitinsä kanssa pienemmälle paikkakunnalle, Harmalaan, josta kumpikaan heistä ei tunne entuudestaan ketään. Reipas ja rohkea Agnes päätyy kuitenkin pian naapurin koiranulkoiluttajaksi ja tutustuu hieman maltillisempaan Pontukseen, jota Pullaksikin kutsutaan. Kun Agnes näkee hautausmaan hautakivessä yllättävän nimen, ja sen jälkeen joukon omituisia unia, on salaperäinen seikkailu valmis. 

Tuutikki Tolosen kieli on ilahduttavan rentoa, ja sitä lukee mielikseen niin nuorempi kuin vanhempikin lukija. Agnes-kirjat etenevät sutjakkaasti mainioiden henkilöhahmojensa vetäminä ja jännittävät kohtaukset saavat oikeasti kääntämään sivuja hieman ripeämmässä tahdissa. 

Kati Vuorennon upea ja herkkä kuvitus on omiaan luomaan mystistä tunnelmaa.