Oboin kirja

Veera Salmi: Oboin kirja (Otava, 2022) 
Kansi: Nelli Längstedt 

13-vuotias Oboi pääsee karkaamaan Tómos-Raamatista, vankilan kaltaisesta paikasta, jossa poika on asunut vuosia kolmossisarustensa Fantan ja Marmeladin – ja tuhansien muiden rakennukseen sijoitettujen hahmojen – kanssa. Tarkoituksenaan löytää perheensä auringonkeltainen lapsuuskoti ja selvittää kadonneiden vanhempiensa arvoitus, Oboi saapuu Vuorikaupunkiin, jossa hän törmää yllätyksekseen kansaan, joka ei osaa lukea ja saa vastaanpanemattomat toimintaohjeensa kämmeniinsä asennetuista älypuhelimen tapaisista kjämmenistä

Kirpputorilla Oboi saa käsiinsä kirjan, jonka tyhjille sivuille kirjoittautuu Oboin tarina. Löydettyään muutamia kaltaisiaan kjämmenittömiä, Oboi pääsee selvittämään niin omaa kuin muidenkin Tómos-Raamatiin teljettyjen taustaa – ja tulevaisuutta. 

Veera Salmen aiempien Puluboi-kirjojen tapaan teksti on jaoteltu sivuille melko maltillisesti. Useimpien lukujen lopussa on myös Oboin lyhyt kertaus päivien tapahtumista. Kirja on kuitenkin sekä aiheensa että hieman vaikeamman ja pidemmän tekstinsä puolesta suunnattu Puluboita vanhemmille lukijoille.  

Oboin kirja on kunnianosoitus tarinoiden voimalle – ja lukutaidon tärkeydelle. Sotaisissa kohtauksissaan kirja on myös surullisen ajankohtainen.