Voiko tietokonetta huijata identtisyydellä?

Yhdennäköisyydestä voi olla iloa ja jopa tieteellistä hyötyä myös aikuisiällä. Me saimme kutsun osallistua testiin, missä kokeiltiin kykeneekö maksujärjestelmän yhteyteen asennettu kamera tunnistamaan identtiset kaksoset toisistaan livetilanteessa. Uniqul, yritys joka testin suoritti, on kehittänyt maailman ensimmäisen kasvojentunnistukseen perustuvan järjestelmän. He ovat tehneet tietokantatestejä kaksosilla, ja nyt oli aika testata ohjelman toimivuus elävillä kaksosilla – ja me pääsimme koekaniineiksi!

Lapsena oli useimmiten hauskaa, kun meidät iloisesti sekoitettiin toisiimme; kävimme päiväkodista lähtien opintaivalta yhdessä aina ylioppilaaksi asti, joten monia yhteensattumia syntyi vuosien varrella. Yleensä nämä olivat luonteeltaan harmittomia ja jopa hyödyllisiäkin, kuten kerran yläasteella joululomalta koulunpenkille palattuamme, tuli maantiedonopettaja meiltä kysymään, että onko meitä todella kaksi? Hän oli koko syksyn luullut, että yksi ja sama oppilas on todella aktiivinen tunnilla, ja kun arvosanojen annon aika tuli, ei hän voinut uskoa papereitaan, että meitä olikin kaksi samalla sukunimellä. No, ei auttanut muu kuin antaa meille molemmille tuo ysin arvosana.

Tietokoneen huijaaminen onkin sitten vaikeampaa. Nykyisellä kameratekniikalla pystytään kasvojenpiirteiden avulla erottamaan henkilö toisesta, vaikka he olisivatkin hyvin samannäköisiä. Vähän niin kuin sormenjäljet, ne ovat kaksosillakin erilaiset. Emme siis pystyneet huijaamaan tätä kasvojentunnistusohjelmaa. Liekö vaikuttavana tekijänä se, että meistä toinen on vasen- ja toinen oikeakätinen – ovatko kenties kasvojenpiirteemmekin peilikuvat?

Toiset identtiset kaksoset voivat ikäännyttyään muuttua ulkonaisesti ympäristön ja elintapojen vaikutuksen myötä. Meillä nämä muutokset ovat olleet kovin pieniä, ja monet menevät edelleen iloisesti sekaisin kumpi on kumpi. Samanlaiset eleet, ääni, tapa puhua ja tietenkin samanlainen pukeutumistyyli edesauttavat hämäännystä. Puhumattakaan jos sekannuksen uhri ei tiedä, että on olemassa kaksoisolento.

Jos kiinnostuit osallistumaan kaksoisolentosi kanssa kaksostestiin, ota yhteyttä: oscar.tuutti@uniqul.com

Kirjoittanut Riina Öhman

Kaksostestissä

Tessa ja Riina hauskassa kaksostestissä.