Darkest Minds

Darkest Minds
Ohjaus: Jennifer Yuh Nelson
Käsikirjoitus: Chad Hodge (perustuu Alexandra Brackenin kirjaan)
Pituus: 104 min
K 12
Ensi-ilta 3.8.

Darkest Mindsissa mystinen lastentauti eliminoi jälkeläisistä heikoimpia ja jättää jäljelle vain vahvimmat, joille kehittyy yliluonnollisia voimia. Valtio pelästyy eriskummallisia taitoja ja jaotteleekin lapset kykyjensä mukaan värikoodein sekä sulkee heidät tarkoin vartioiduille leireille voidakseen valvoa heitä. 16-vuotiaan Ruby Dalyn (Amandla Stenberg) onnistuu kuitenkin paeta leiriltä, löytää joukko muita kaltaisiaan ja muodostaa täten uusi perhe, jossa lapset pitävät huolta toisistaan. Vai pitävätkö?

Alexandra Brackenin kirjaan perustuva Darkest Minds -elokuva jatkaa Nälkäpeli-, Outolintu– ja Labyrintti-elokuvasarjojen kaanonia. Kussakin saagassa joukko erilaisia nuoria joutuu selviämään tulevaisuuteen sijoittuvissa mitä ankeimmissa olosuhteissa omin voimin ja miettimään tarkoin, kehen kulloinkin voi luottaa. Darkest Minds tekee myös hienovaraisen nyökkäyksen niin Star Warsin jedivoimille kuin Harry Potterin taikamaailmallekin.

Darkest Minds käsittelee tarinassaan vahvasti myös värierottelua, jaotellaanhan lapset taitojensa mukaan eri värisiksi ja värinsä mukaan heitä myös kohdellaan. Stenbergin näyttelemä Ruby Daly on vaarallisin – ja kyvykkäin – kaikista, oranssi, ja selvitäkseen ylipäätään hengissä hän oppiikin piilottelemaan todellista väriään ja sekoittumaan vaarattomampien vihreiden massaan. Mutta kuinka kauan ihminen voi kieltää itsensä – ja miksi näin edes pitäisi joutua tekemään?

Tanskalaissyntyisen isän ja afrikkalaisamerikkalaisen äidin jälkeläisenä Amandla Stenberg lienee kohdannut ennakkoluuloja myös omakohtaisesti. Näyttelijä onkin ottanut näyttävästi kantaa niin kulttuuriperimätunnusmerkkien hyväksikäyttämisestä yleisesti popkulttuurissa kuin nimenomaan tummaihoisten naisten kohtelustakin.

Kuten Nälkäpelissä ja Outolinnussa, myös Darkest Mindsissa pääosaa esittääkin täten ilahduttavasti nuori nainen, joka lopulta löytää sisäisen vahvuutensa. Amandla (joka tarkoittaa zulujen kielellä “voimaa”) näytteli jo Nälkäpelissä nuorta Rue-tyttöä. Darkest Mindsin Rubyna Stenberg luo mainion esikuvan alkuun epävarmana, mutta hyväitsetuntoiseksi ja oikeutta rohkeasti puolustavaksi kehittyvänä nuorena yksilönä.

Kuten muutkin edellämainitut nuorten sarjat, myös Darkest Mindsin loppukohtaus antaa toivon jatkosta.