Rohkeutta tytöille

Kustantamo S&S:n viime vuonna suomeksi julkaisema Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille (alkuperäinen Good Night Stories For Rebel Girls) niinsanotusti räjäytti pankin. Iltasadun muotoon puetut sivunmittaiset tositarinatiivistelmät kertoivat voimakkaista tytöistä, jotka ovat raivanneet tietään usein siellä, missä naisia ei ole tavattu kuulla tai kunnioittaa.

Meilläkin 6-vuotiaat tytöt intoutuivat kirjan tarinoista niin paljon, että alkoivat kirjoittaa kapinallisia taustatarinoita nukeilleen. Tänä vuonna julkaistu Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 jakaa jälleen sata uutta rohkeaa, itsenäistä ja päättäväistä tositarinaa niin nyky- kuin menneen ajan mainioista tytöistä. Mukana on merirosvoja, biokemistejä ja puistonvartijoita, eri puolilta maailmaa.

Kapinalliset tarinat ovat innostaneet myös muihin samantyyppisiin julkaisuihin. Kustantamo S&S:n repertuaarista löytyy myös niin 40 suomalaista naista esittelevä Tarinoita suomalaisista tytöistä kuin myös toinen, 70 suomalaisesta naisesta kertova Itsenäisiä naisia. Readme.fi -kustantamo taas on julkaissut tänä vuonna Ben Brooksin Rohkeiden poikien kirjan.

Into kustannuksen “Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)” kokoaa kansiensa väliin niin ikään suomalaisia uraauurtavia naisia. Lukijoiden ehdotusten mukaisesti kirjaan on valittu mukaan muun muassa seikkailija Helinä Rautavaara, poliitikko Miina Sillanpää kuin laulaja Almakin. Skaala on laaja, mutta ymmärrettävästi eri suomalaistyttökirjoihin on valikoitunut myös useita samoja henkilöitä. Jokaista valittua yhdistää kuitenkin samanlainen tunteen ja tahdon palo, jota ei ole voinut pysäyttää.

Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjan kuvittajat oli mielestäni nimetty mukavasti kuvan oheen, jolloin myös kuvittajat eri tyylineen tulivat tutuiksi. Sankaritarinoita tytöille -kirjassa suurin osa kuvittajista on listattu kirjan loppusivuille, jolloin edestakaisin selaaminen hieman hankaloittaa kuvittajan nimeämistä.

Vaikka tarinat ovat näissä kirjoissa toki ytimekkäitä tiivistelmiä ja sadunmuotoon puettuja, ovat ne erinomaisen tärkeitä tarinoita, joita on hyvä kuulla. Rohkeutta ja uskallusta, itseluottamusta ja omanarvontuntoa kohottavia kirjoja kun ei milloinkaan ole liikaa.

Iltasatuja Kapinallisille tytöille (Kustantamo S&S, 2018)
212 s, neliväri
ISBN 9789515246547

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) (Into Kustannus, 2018)
24 kirjoittajaa, 41 kuvittajaa
256 s, neliväri
ISBN 9789522649713