Heli Laaksonen: “Jatkos”
(WSOY, 2024)
Heli Laaksosen kaunotietoluontokirja “Jatkos” sisältää oivaltavia tiedon purskeita luonnon ihmeistä. Riemastuttavista säkeistä selviää niin männyn pihkan tympeiden yhdisteiden vaikutus sen tuhohyönteisille, pujon varkailta suojaava vaikutus kuin sekin, että jokaisessa ihmisessä virtaa kultaa keskimäärin 0,2 milligrammaa.
Kirjailija tekee mainioita verrastuksia niin saukon ja ihmisen turkin tiheyden kuin siilin horroksen ja homo sapiensin somen selailun välillä. Tiettäväksi tulevat myös variksen ja harakan sekä rypsin ja rapsin erot.
Laaksosella on taitava tapa tehdä keräämistään tiedoista selkeitä ja helposti omaksuttavia. Esimerkiksi kaksigrammainen siankuonolepakko on niin pieni, että sen koko perhe mahtuisi kuulokekoteloon, rafflesian kukan nuppu on nyrkkeilyhansikkaan kokoinen, kiivilinnun siivet taas juustonaksun kokoiset.
Murrerunoistaan tunnettu Laaksonen käyttää kaunotietoluontokirjoissaan kirjakielisempää ilmaisua, mutta sitäkin viehättävän vallattomasti. Luonto- ja ympäristöneuvojaksi opiskelleen kertojan into ja kiinnostus tutkimiinsa kohteisiin kuuluu – ja näkyy, sillä Laaksonen on itse kuvittanut kirjansa taidokkailla lyijykynäpiirroksilla.
“Jatkosta” edeltää kaksi vuotta sitten julkaistu “Luonnos“, mutta kirjat voi lukea kummassa järjestyksessä tahansa.