Eteenpäin / Onward

Pixarin uusimman elokuvan keskiössä ovat perhesuhteet, itseensä luottaminen ja toisten tukeminen. Sekä suuri seikkailu!   

Eteenpäin / Onward 
Ohjaus: Dan Scanlon 
Käsikirjoitus: Dan Scanlon, Jason Headley, Keith Bunin 
Kesto: 103 min 
K 7 
Ensi-ilta 6.3. 

Kun Kajastuksen veljeksistä nuorinkin, Iikka (Tom Holland / Henri Piispanen), täyttää 16-vuotta, hän ja isoveljensä Aaro (Chris Pratt / Riku Nieminen) saavat myyttisen lahjan: taianomaisen mahdollisuuden viettää vielä yhden päivän kuusitoista vuotta sitten edesmenneen isänsä kanssa. Kaikki ei (tietenkään) mene aivan kirjoitusten mukaan ja eeppiseen matkaan mahtuu toinen toistaan kimurantimpia mutkia. 

Poikien isänkaipuu on koskettavaa. Herkempänä ja ujompana pikkuveljenä Iikka näyttää kaipauksensa näkyvämmin kaikkine C-kasettinauhoitusten kuunteluineen päivineen. Karskimman ja räväkämmän Aaron sisäinen syvyys taas näyttäytyy (älyttömän makeiden!) farkkuliivien alta hieman hienovaraisemmin – mutta kenties sitäkin iskevämmin. 

Alkuperäiset suunnitelmat isän tapaamiseksi saavat uusia suuntia matkan edetessä. Kuten perheissä kuuluukin, veljekset sekä tukevat että satuttavat toisiaan; kokevat vankkumatonta yhteenkuuluvuutta että suunnatonta henkistä välimatkaa; ja ajattelevat kuitenkin lopulta vain toistensa parasta.

Laura-äiti (Julia Louis-Dreyfus / Hanna Kaila) ja tämän uusi miesystävä Konstaapeli Kopukka (Mel Rodriguez / Stan Saanila) sekä Mantikori (Octavia Spencer / Sanna Saarijärvi) tekevät omista hahmoistaan myös hykerryttävän monipuoliset.        

Tuttuun Pixar-tyyliin elokuvan ulkoasu on moitteetonta. Hahmot ovat kolmiulotteisuudessan lähes käsinkosketeltavia ja tyyppien puvustus kerrassaan mahtavaa. Ja kaikenlaiset bändi- sekä Dungeons & Dragons -viitteet toimivat aina.  

Eteenpäin on sydämeenkäyvä tarina rakkaudesta, ja siitä, miten toisen onni on joskus omaa tärkeämpää.    

5/5