Murhabotin päiväkirjat 1

Martha Wells: Murhabotin päiväkirjat 1 – Hälytystila (Hertta kustannus, 2023)
Kansi: Samppa Ranta
Suomennos: Mika Kivimäki

Martha Wellsin Murhabotin päiväkirjat 1 – Hälytystila on mainio aloitus, jos aikoo mennä sinne, missä ei ole ikinä ennen käynyt: scifikirjallisuuden osastolla.

Tulevaisuuden avaruusmatkoille palkataan aina mukaan turvabotti. Sekä orgaanisista että epäorgaanisista osasista koostuvan androidin, SecUnitin, tarkoituksena on suojella palvelun ostaneita ihmisiä, Hälytystila-kirjassa kahdeksan hengen tutkijaryhmää nimeltä PreservationAux. Hallintamoduulinsa hakkeroinut peruspätevä Murhabotti hoitaa toki hommansa, mutta viihtyisi paremmin Paratiisikuu-saippuasarjan parissa.  

Omiin oloihinsa herkästi vetäytyvä Murhabotti on valloittavan samastuttava. Kukapa meistä tahtoisi tulla alituisesti keskeytetyksi suosikkisarjamme uumenista ja ryhtyä puhumaan tunteistamme? Katsetta ja kontaktia välttävä Murhabotti on ajatuksissaan ja teoissaan lumoavan lakoninen.  

Wellsin kerronta yhdistää taitavasti sekä jännittävän juonittelun, rymäkän actionin että seesteisemmän vaivaantuneisuuden. Täysin ansaitusti kirjasarja onkin palkittu tieteis- ja fantasiakirjallisuuden arvostetulla Hugo-palkinnolla vuonna 2021.

Ja sarjasta puheen ollen, onneksi Murhabotin päiväkirjat 2 ilmestyy jo syksyllä, sillä niin hulvattoman herkulliseen tilanteeseen ykkösosa jää.