Tännetuloa terve

Mikko Kalajoki: Almus, Tännetuloa terve (WSOY, 2022) 
Kuvittanut: Jani Ikonen 

Mikko Kalajoen ensimmäinen lastenromaani, Almus, Tännetuloa terve, on sanalla sanoen hurmaava – tai soveliuksen ilotteinen! 

Ainoaisesti elävän herra Mattssonin ovikello soi eräänä iltana, ja oven avattuaan hänen harmaan yksitoikkoinen elämänsä täyttyy kaikilla sateenkaaren pirskahtelevilla väreillä. Oven takana seisoo pieni peikkopoika Almus, joka on kaikkea sitä, mitä Oskari Hermanni Mattsson (tietämättään) on kaivannut. 

Kotoaan Alamailta lymytaipaleelle lähtenyt Almus saa laatuomaiseksi osoittautuvan herra Mattssonin läsnäisyydestä itselleen katon päänsä päälle ja onnistuu vastaansanomattoman mutkattomalla ja positiivisen uteliaalla asenteellaan voittamaan puolelleen muunkin kerrostaloväen, myös ärmätin leskirouva Narikan. Almus myötämielistyy ikäisensä Inkerin kanssa ja pääsee tämän kera vaihto-oppilasajakseen kouluun – sekä kaduille, joilla vaanii lurjimusmainen peikkotutkija Edina von Kittelsen.   

Kalajoen teksti on niin hersyvän hauskaa, että hyväntuulinen tarina saa varkintormeleimmankin yskäpyrstön nauramaan ääneen tuon tuosta. Jani Ikosen mustavalkoiset viivapiirrokset ovat onnen omiaan kuvittamaan kenties vuoden parhainta lastenkirjaa.  

Timo Parvela: Melkein mahdoton tehtävä: 1. Merkitty lapsi (WSOY, 2022) 
Kuvittanut: Mari Luoma 

Ella ja kaverit -, Pate-, Kepler 62 – ja lukuisia muita lastenkirjasarjoja loihtineen Timo Parvelan uusin sarja, Melkein mahdoton tehtävä ja sen avausosa Merkitty lapsi, esittelee 12-vuotiaan Eliaksen karun maailman. Elias ei tiedä vanhemmistaan mitään, asuu rangaistuksia jakelevan yltiötiukan Paula-tätinsä luona raivaten öisin paikallista kaatopaikkaa ja etsien sieltä mahdollisia hyödykkeitä sekä hengailee ystävänsä Minon kanssa. 

Eliaksen tarina saa käänteen, kun tämän kännykkään lähetetään kuva perheestä, jonka vauvalla on nilkassaan samanlainen tatuointi kuin Eliaksella. Poika alkaa selvittää kuvan perheen, taustalla näkyvän rakennuksen ja samalla myös oman menneisyytensä mysteeriä. 

Elias saa salaisuuden raottamiseen avukseen ystävänsä kirjaviisas Minon ja yllättäen myös katuviisaan tytön, Jopon. Mukavan erilainen kolmikko luotsaa lukijaa pätevästi mysteerin lähteelle. Mutta kun Eliaksen puhelimeen tipahtelee lisää mystisiä viestejä tehtävänantoineen, mustiin pukeutuneet tyypit mylläävät Eliaksen kodin kyseistä puhelinta etsien ja kaupungin laidalla sijaitseva koulukodiksi muutettu kartano uhkuu pahamaineisuutta, seikkailu saa vaarallisia piirteitä. 

Lyhyet luvut, iso ja väljästi taitettu teksti sekä Mari Luoman taidokkaat kuvitukset tekevät kirjasta helppolukuisen. Konkarikirjailijana Parvela osaa myös jättää lukijansa odottamaan jatkoa.