FIFA23

FIFA23 (EA) tarjoaa jälleen monipuolisen ja viihdyttävän pelielämyksen virtuaalisella viheriöllä. 

Pelin valikot ovat melko selkeitä ja helppoja, vaikka eroja tietenkin on. Päävalikko on yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä, kun taas osa asetusvalikoista on hieman haastavampia. Asetusvalikoissa voi olla vaikeaa esimerkiksi tiettyjen asioiden löytäminen. Monien mielestä esimerkiksi Career Moden aiemmat valikot olivat parempia, mutta mielestäni uudetkin ovat ihan hyviä, kunhan niihin tottuu. Onneksi navigoinnin oppii nopeasti, kun valikoita tosiaan vain käyttää. Uudet valikot myös näyttävät graafisesti paremmilta kuin vanhat. Vaikka uudet valikot saattavat siis aluksi tuntua hankalilta, niihin tottuu kyllä pelin tiimellyksessä nopeasti – ja tarjolla on myös yksityiskohtaisia tutoriaaliopastuksia.   

Muutokset

Valikoiden lisäksi myös joissakin pelimuodoissa on tullut erikokoisia muutoksia. FUTissa eli FIFA Ultimate Teamissa on tullut uusi pelimuoto nimeltään FUT Moments, jossa voi ansaita tähtiä suorittamalla erilaisia haastetehtäviä tietyssä ajassa. Hankituilla tähdillä saa myöhemmin ostettua palkintoja. FIFA on saanut lisää lisenssejä eri joukkueilta ja liigoilta, joten seuroja tulee olemaan yhä enemmän. Suurimpana takaisin hankittuna seurana on varmastikin Juventus.

Isoja muutoksia on tapahtunut myös itse peliin vaikuttavissa asioissa. FUTin Chemistry system on muuttunut melkoisesti. Aiemmin täysi Chemistry oli 100, mutta nyt se on 33. Tuo 33 koostuu koko avauskokoonpanon pelaajien kemiasta. Jokaisella yhdestätoista pelaajasta on mahdollisuus saada 3 Chemistry Pointsia. Pelaajien keskinäiseen kemiaan vaikuttaa muun muassa, kuinka moni pelaaja on samasta seurasta, liigasta tai maasta. Myös valmentajien kotimaa ja liiga voivat vaikuttaa pelaajien väliseen kemiaan. 

Toinen iso muutos pelissä ovat uudistuneet vapaa-, kulma- sekä rangaistuspotkut. Nykyään vapaapotkussa täytyy oikean puoleisella tatilla säätää mihin kohtaan palloa pelaaja potkaisee, ja tämä tietenkin vaikuttaa, millä tavalla pallo lentää. Sama mekaniikka on myös kulmapotkuissa. Rangaistuspotkuissa taas täytyy vain ajoittaa pallon laukaisu oikein ja valita, potkaiseeko pallon jompaan kumpaan reunaan vai keskelle.

Jokaisessa FIFAssa panostetaan grafiikoihin ja yleensäkin pelin ulkonäköön, kuten erilaisiin animaatioihin. FIFA 23:ssa esitellään uusi Hypermotion2-kuvausteknologia, jolla pelaajien animaatioista on saatu entistäkin realistisemman näköisiä. FIFA23:ssa onkin yli 6000 uutta animaatiota, jotka parantavat pelin ulkonäköä huomattavasti tehden kaikesta sulavampaa. Moniin yksityiskohtiin on panostettu erittäin paljon. 

Pelimuodot

FIFAssa on se hyvä puoli, että sitä voi pelata monella tavalla. Jos haluaa pelata yksin, voi pelata eritasoisia botteja vastaan. Yksin voi myös pelata Career Modia, jossa voi valita, haluaako valmentaa jotakin seuraa oikeana managerina vai tehdä oman managerin. Career Modissa on myös mahdollista pelata kenttäpelaajana, ja siinäkin voi valita oikean pelaajan ja aivan itse rakentamansa pelaajan välillä. Molemmissa muodoissa on paljon vaihtoehtoja, ja joskus eteen tulee myös vaikeita päätöksiä, joissa pääsee harjoittamaan niin matemaattisia kuin strategisiakin taitoja: missä vaiheessa pelaajauraa siirtotarjous kannattaa hyväksyä tai paljonko pelaajille tulisi maksaa palkkaa. 

FIFAa voi pelata myös moninpelinä samalla konsolilla, kunhan ohjaimia on tarpeeksi. Moninpelinä voi pelata niin normipelejä kuin järjestää omiakin turnauksia. Moninpelinä voi myös etäpelata netin kautta, mutta se vaatii Playstation Plus -tilauksen. 

Netissä pelatessa mahdollisuuksia on jälleen monia. FUTissa voi esimerkiksi pelata Division Rivalsia, jossa voittamalla tarpeeksi pelejä pääsee siirtymään parempiin divisiooniin. FUT Champions -pelimuotossa pelataan 20 peliä viikonlopun aikana, ja useamman pelin voittamalla saa parempia palkintoja. Online Draft -pelimuodossa rakennetaan joukkue valitsemalla kullekin pelipaikalle pelaaja aina viidestä eri vaihtoehdosta. 

Toinen nettipelimuoto on Volta, jossa pelataan normaalin jalkapallokentän sijaan aidatulla alueella kadulla. Voltassa tärkeintä ovat hyvät pallonhallintataidot sekä erilaiset temput. Voltassa saa myös tehtyä oman pelihahmon, jolle voi valita erilaisia erikoisominaisuuksia sekä ostaa pelivoittorahoilla erilaisia vaatteita ja kenkiä. 

Pro Clubs -nettipelissä saa myös tehtyä oman hahmon, mutta siinä pelataan oikealla kentällä. Pro Clubsia pelataan muiden pelaajien kanssa, jolloin joukkue koostuu usean eri pelaajan ohjaamista hahmoista. Hahmoa saa kehitettyä ansaitsemalla pisteitä, joita saa pelaamalla pelejä. Pro Clubsissa on myös mahdollisuus liittyä seuraan ja taistella tiensä yhdessä seuran kanssa parempiin divisiooniin. 

Netissä myös järjestetään viikonloppuisin erilaisia turnauksia. 

Päivitykset

FIFAan tulee päivityksiä melko usein, ja monesti päivitykset ovat isoja, joten konsolilla kannattaa olla tilaa. Päivitykset sisältävät esimerkiksi uusia FUT-kortteja, ja niissä korjataan virheitä ja bugeja, joita pelissä on saattanut olla. 

FIFA on erittäin mukava ja viihdyttävä peli, kunhan sitä ei ota liian tosissaan. Pelimuotoja on myös niin monia, että vaikka yksi kävisikin jossain kohtaa tylsäksi, niin aina voi pelata jotain muuta. 

Aatos Taponen